Kuchnia włoska jest jedną z najbardziej kultowych na całym świecie. Dziś posmakować można jej nie jedynie w słonecznej Italii – jak oryginalne grzyby po deszczu wyrastają restauracje, które w menu posiadają włoskie specjały. Co ubóstwiają konsumować pierwotni Włosi?
Co jest najbardziej reprezentatywnym włoskim daniem?
Z trudem wyimaginować sobie kuchnię włoską bez pizzy. Znacznej większości z nas to właśnie pizza jednoczy się z Włochami. Kochają ją też sami Włosi.
Doskonała serwowana jest w restauracjach działających w Neapolu, który nie bez powodu określany jest mianem ojczyzny tego prostego, a jakże pysznego dania. W najwyższym stopniu znana pizza to naturalnie Margherita. Składa się ona z:
• pomidorów San Marzano;
• sera mozzarella;
• świeżej bazylii.
Idealna pizza powstaje ze szczególnej mąki i wypiekana jest w piecu opalanym drewnem.
Czy możliwa jest kuchnia włoska bez past?
Mówiąc o tym, co w samej rzeczy kochają jeść Włosi, nie wolno zapomnieć o pastach. Niektórzy pokuszą się nawet o sformułowanie, że to na makaronach stoi cała kuchnia słonecznej Italii. Najbardziej włoskie jest bezsprzecznie spaghetti. Długi, dość cienki makaron łączy się z różnego typu sosami. Istotne jest, aby nie był on rozgotowany. Al dente, czyli odrobię twardy – taki powinien być poprawnie ugotowany makaron wedle Włocha. Inne znane włoskie makarony to:
• canelloni;
• lasagne;
•
Różnią się one formą i sposobem serwowania.
Włoska kuchnia jest ogromnie ubogacona. Poświęcić można jej w samej rzeczy długie opowieści. Na uwagę zasługują także słynne gnocchi lub ravioli. Bez względu niemniej jednak na to, po jakie danie sięgamy, możemy być pewni, że zafascynuje ono głębią smaku i aromatu.