Dobra włoska restauracja – klasyczne menu
Restauracje włoskie to w kraju najczęsciej spotykany rodzaj gastronomii. Kochamy jedzenie włoskie bo jest smaczne, treściwe oraz ładnie wygląda na talerzu. Bez wątpienia najczęściej wybieramy takie dania jak pizza imakarony. Mocniej wrażliwi konsumenci próbują mniej znane potrawy – tortellini, gnocchi czy desery włoskie.
Szukając tradycyjnej włoskiej restauracji trzeba zwrócić uwagę na kilka elementów: czy trattoria stosuje włoskie składniki, czy w menu znajdują się też nie tak popularne potrawy, czy karta win, oferuje typowo włoskie trunki. Włoska kuchnia to bogata różnorodność i potrawy z wielu części Włoch. W mistrzowskiej restauracji znajdziemy naturalny smak Włoch.
Kuchnia włoska nie jest skomplikowana, ale to wcale nie oznacza, że że nie jest dobra Z pewnością można uznać, że jest to jedna z najsmaczniejszych kuchni w Europie .
Wykwintne wina z Włoch
Jakakolwiek restauracja włoska, która pretenduje do tytułu bycia ekskluzywnym miejscem na gastronomicznej mapie miasta, nie może zaniedbywać trunków. Posiłek koniecznie musi zawierać również wino. Odrobina białego wina to we Włoszech reguła. włoskie jedzenie w Krakowie Klasyczne włoskie wina to przede wszystkim toskańskie vin santo, kalabryjskie lamezia a także noto z Sycylii. Restauracja włoska – jeśli rzeczywiście chce być rozpoznawana jako prawdziwie włoska, powinna posiadać szeroką kartę win.
Regionalna włoska restauracja
Mając ochotę zrozumieć indywidualność kuchni włoskiej bez cienia wątpliwości warto odwiedzić restaurację, która jest w stanie podać nie jedynie placek pizzowy i makarony.
Zobacz film